Важни правила за здрава и красива усмивка:

Важни правила за здрава и красива усмивка:

 1. Мийте зъбите си най-малко два пъти дневно-сутрин и вечер.
 2. Използвайте конец за зъби за междузъбните пространства.
 3. При дълбоки джобове и по-големи разстояния между зъбите, използвайте интердентални четчици за междузъбните пространства.
 4. Използвайте вода за уста за жабурене след като сте си измили зъбите/Вашият стоматолог трябва да Ви препоръча каква точно е подходяща за Вас/.
 5. Използвайте четка за зъби с по-малка глава, за да достига до последният Ви зъб.
 6. Използвайте четки за зъби със средна твърдост /medium/, само при чувствителни зъби, използвайте четка с меки влакна /soft/.
 7. Сменяйте четката си за зъби на всеки три месеца
 8. Пастата за зъби е добре да бъде препоръчана от стоматолог, като е съобразена със състоянието на Вашите зъби и пародонт.
 9. Не е добре да се използват непрекъснато избелващи пасти за зъби.
 10. Ходете на профилактичен преглед най-малко два пъти в годината.
 11. При децата са необходими профилактични прегледи на по-малък интервал от време, тъй като млечните зъби са по-уязвими и при тях процесите протичат по бързо.
 12. При бременност също е препоръчително по-често посещение при стоматолог,въпреки ограниченията при извършване на някой от манипулацийте.
 13. Хранителни навици
 • Избягвайте междинни хранения
 • Ако все пак искате да хапнете нещо между основните хранения, по добре изяжте една ябълка или морков, вместо шоколад и бисквити.
 • Пийте предимно вода, избягвайте подсладените сокове и газирани напитки.
 • При невъзможност да си измиете зъбите след хранене, можете поне да си изплакнете устната кухина с вода.

Не забравяйте, че зъбите не са отделна единица, те са част от цялото тяло, а устната кухина е свързана с много органи и системи в организма, затова един зъб който не е лекуван на време може да доведе до сериозни проблеми и да се засегнат и други органи като сърце, бъбреци и други.