Един от най – често задаваните въпроси от пациента в ежедневната ни практика е този за избелването на зъбите.

IMG_8705  Избелването е два вида: домашно и в стоматологичния кабинет. Преди да се пристъпи към избелване е необходимо да се проведе клинична орална хигиена – почисване на плака и зъбен камък с ултразвук и полиране на съзъбието с air flow ( апарат с вода, въздух и пудра под налягане ). Обсъжда се необходимостта от смяна на стари обтурации ( пломби ), коронки и мостове във фронталната област ( видимата, предна област ). Определя се текущия цвят на зъбите с разцветка.По време на избелването е препоръчително да се избягват храни и напитки, богати на оцветители, както и тютюнопушенето.

Много добри резултати могат да се постигнат при комбиниране на клинично с домашно избелване.

Домашно избелване: взема се отпечатък от горна и долна челюст и се изпраща в зъботехническата лаборатория за изработване на индивидуални шини, в които ще се поставя избелващия агент.
Дават се указания за използване на пациента: количеството и продължителността на действие е според системата на избелване. След 2 – 3 дни се назначава контролен преглед за отчитане на междинен резултат от избелването. При домашното избелване най – често се спи с шините с избелващия гел или се носят няколко часа през деня. Крайният резултат се отчита след 10-12-15 дни според системата за избелване и желаният резултат.
Полученият цвят се сравнява с определения преди процедурата на избелване.

 

1

2

 

 

 

 

 

Избелването в кабинет ( офис избелване ):
– поставяне на усторазтворител
– изолиране на венеца със специален гел,бариера, който предпазва от избелващия агент
– избелващият агент се аплицира върху зъбите, активира се със специална светлина за определено време според избелващата система
– гелът се отстранява,отчита се резултатът,ако е недостатъчен нанася се пак гел и така до 3 пъти в едно посещение до постигане на желания резултат.

И при домашното и при кабинетното избелване се използва агент на основата на карбамид пероксид или водороден пероксид. Разликата е само в концентрацията на продукта.

При кабинетното избелване се използва по – висок процент, но за по – кратко време и резултатът може да се отчете веднага след процедурата.Докато при домашното избелване се използва по – нисък процент избелващ агент, за да се предотвратят изгаряния на меките тъкани ( венци, устни,език,бузи) и процедурата трае няколко часа на ден или носене през ноща, ефектът също се отчита след 10-12 дни.

Избелването е процедура с дълготраен ефект (години). Постигнатият резултат от избелването трае индивидуално за всеки пациент. Това зависи от хранителните му навици, вредни навици – дали консумира оцветяващи храни и напитки – червено вино, цвекло, кафе, черен чай, кола, дали е пушач или не.
Колкото по-интензивна е употребата им и колкото по-ниска е хигиената на устната кухина, толкова по-скоро зъбите ще започнат отново да потъмняват.
Най-често след 6 месеца до 1 година е добре да се направи единична опреснителна процедура.

И домашното и кабинетното избелване са безболезнени и безвредни. Като страничен ефект може, но не винаги, се появява свръхчувствителност към топло и студено, но това е краткотрайно. Затова повечето избелващи системи предлагат и пасти/гелове за чувствителност след избелване.

3Избеването е козметична процедура, при която активните състави от избелващия агент обезцветяват и извличат наслагвания от емайла на зъбите. Избелващите агенти не разрушават по никакъв начин зъбния емайл, а само извличат органичните оцветители от емайла и дентина. Това по никакъв начин не нарушава структурата на зъба, особено ако се спазват инструкциите!