Що е то кофердам?

modern dental equipmentКорицаСтатия в списание Beauty Woman – dental info

Kакво представлява кофердама?

Кофердамът или дентално платно е квадратно платно, което се използва от стоматолозите най-често за направата на пломби и за провеждане на кореново лечение. Представен е за пръв път преди повече от 140г, когато през 1864 д-р Брауман пробива дупка в гумено платно за изолация на долен молар(кътен зъб). От тогава кофердамът подобрява значително денталната медицина по много начини-осигурява сухо поле и по-добър достъп за работа, подобрява визуалността, повишава комфорта на пациента и контрола на инфекцията.
Най-често платната са направени от латекс. Някои стоматолози на шега наричат кофердама специален дъждобран за зъба(зъбите) поради факта, че платното ги изолира от слюнката и оралните течности и по този начин те остават напълно сухи.
Платната се срещат в най-разнообразни цветове и вкусове, което ги прави тяхното използване напълно поносимо и приятно за пациента.
През платното се пробиват една или няколко дупки с помоща на специален перфоратор, след което платното се поставя на метална или пластмасова рамка, която го поддържа изпънато и улеснява неговото поставяне в устата.

За да се задържи върху зъбите и да се предотврати неговото изплъзване се използват специални метални скоби, наречени клампи или силиконови ластици. Клампата се поставя върху зъба, на които се работи или в съседство на него, съобразно извършваната манипулация. Използва се в оперативната стоматология при направата на пломби/директни естетични възстановявания, за лечение на коренови канали; за циментиране на фиброщифтове, фасети, инлей, онлей.

Защо да се използва кофердам?

  • Изолира зъбите от бактериите в слюнката. Това е от огромно значение при лечението на кореновите канали, тъй като наличните в слюнката бактерии могат да доведат до инфектирането им, а това има негативни последици, с усложнение при лечението
  • Устната кухина е изолирана от всички течности и разтвори, които се използват по време на лечението
  • Пациентите се чувстват по-спокойно, защото не трябва да се притесняват от позицията на техният език
  • Предпазва се нежеланото поглъщане на отпилки при почистване на зъбите, особенно при подмяна на стари амалгамени обтурации(пломби)
  • Ако пациента има силен позив за гадене, той може да бъде спокоен,защото с употребата на кофердам контакта с устната кухина е сведен до минимум, а с това се намалява възможността рефлекса да бъде стимулиран
  • Платното предпазва устните и бузите от наряване
  • Поддържа зъбите, което има огромно значение в денталната медицина, тъй като съвременните дентални материали за възстановяване на разрушените в следствие на кариес зъби, а също така всички естетични възстановявания имат специален протокол на работа,изискващ съхо поле(зъби)
  • Осигурява защита на пациента по време на работа с малки инструменти от възможността те да бъдат погълнати(най-често при кореново лечение)
  • Може да скъси времето на визитата,създавайки бариера между устните, езика, бузите, слюнката и операциеонното поле, което улеснява стоматолога при работа

Най-честите притеснения у пациентите на Дентал Студио Перфект е как ще се справят с дишането и преглъщането.

Много хора изпитват страх от това, че с постявяне на платното в устата им те няма да дишат и преглъщат. Това обаче не е така, тъй като платното се разпъва на рамка,която е извън устната кухина, а това създава много пространство за дишане и не ограничава преглъщането.

Защо все още има стоматолози, които не използват кофердам?

Някои колеги смятат, че кофердама отнема твърде много време за поставяне, или че пациентите не биха го приели добре.

Всъщност цялата процедура на поставяне трае от 3-5 мин, а повечето пациенти го приветстват положително, тъй като се чувстват много по-комфортно.

Zybolekar sofia 8 800Dobar Stomatolog Sofia 5 800